Bądź jeszcze lepszy i wykorzystaj wszystkie zalety swojego grilla

 

Poniżej kilka cennych wskazówek, dzięki którym grillowanie stanie się naprawdę przyjemne a przygotowane potrawy będą pyszne.

 

 

Aby zapobiec przywieraniu żywności,  przed rozpoczęciem grillowania należy odpowiednio przygotować  urządzenie. Korzystając z gąbki albo sprayu do oleju naoliwiamy ruszt olejem spożywczym. Następnie rozgrzewamy grill ustawiając pokrętło do pozycji HIGH. Staramy się grillować przy zamkniętej  pokrywie. Dzięki zamkniętej pokrywie wysoka temperatura odbija się i  jest skierowana na pieczoną potrawę. To skraca proces pieczenia, a  grillowania potrawa pozostaje soczysta i delikatna. Dostaje się mniej  tlenu do grilla. Tłuszcz spadający na wkład Flav-R-Wave nie zapala się.

 

 

Mięso przeznaczone do marynowania musi  być zawsze świeże, szczególną uwagę należy zwracać zwłaszcza na drób.  Nie należy kupować mięsa zamrożonego. Po rozmrożeniu i podczas  marynowania wydziela ono znaczne ilości soku. Pilnujemy, żeby przed grillowaniem mięso miało temperaturę pokojową. Nie powinno się kłaść  zamrożonego mięsa na ruszt. Pamiętajmy również, aby nie pozostało  rozmrożone przez dłużej niż 30-45 minut.

 

 

Przed grillowaniem szaszłyków dobrze jest namoczyć patyczki w wodzie przez około 30 minut. Zapobiegnie to ich spalaniu. Najlepsze szynki, boczki i owoce morza uwędzisz najlepiej w dymie olchowym.

 

Większość owoców jest pyszna, gdy je  upieczemy. Twardsze owoce możemy posmarować olejem roślinnym i grillować  bezpośrednio na ruszcie, aż będą złocistobrązowe. Inne mogą być  grillowane zawinięte w folię, z odrobiną masła, cukru trzcinowego i  cynamonu. Jakkolwiek to zrobimy, smak owoców będzie wzmocniony. Polecamy  tak przyrządzone owoce podawać z lodami.

 Praktyczna zasada, którą możemy zastosować podczas grillowania ryby to 10 minut na każde 2,5 cm jej grubości.

 

Kwasowe składniki marynaty, takie jak  czerwone wino, sok z cytryny i ocet balsamiczny zmiękczają i zwiększają  soczystość mięsa. Mięso i warzywa marynujemy w niemetalowych, płytkich  miskach albo w mocnych workach zamykanych na strunę, odwracając od czasu  do czasu.

 

 

 

 

 Autor:Piotr   Rogoża

 

 Art. pochodzi z artelis.pl

Mirpol dla ogrodu > Bądź jeszcze lepszy i wykorzystaj wszystkie zalety grilla